s

s

sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Torkkupeitto

Eilen kummityttöni pääsi ripille ja neuloin hänelle lahjaksi torkkupeiton. Väriksi valitsin turvallisen harmaan, se on yleensä jokaiselle mieluinen  väri.


Tein peittoon erilaisilla pintaneuleilla ruutuja. Valitsin sellaisia pintaneuleita, jotka ovat nurjaltakin hyvän näköisiä eli käytännössä ruudut on lähes samanlaisia kummaltakin puolelta. Peitossa oon käyttänyt 8 erilaista pintaneuletta.Vaikka peitto on ruudullinen, se on neulottu yhtenä kappaleena. Ei päässyt kyllästymään, koska kuviot vaihtuivat kokoajan ja ruutujen järjestys myös. Suurinosa peittojen kuvioista on usein käytettyjä, tuttuja pintaneuleita, pari pintaneuleen mallia otin kirjasta Neulemallien käsikirja.


Sen verran yritin miettiä ruutujen paikkaa, että vierekkäin ei tulisi kovin samannäköisiä pintaneuleita. Aika hyvin se onnistui. Kaikissa ruuturiveissä on samanverran kerroksi, mutta osa pintaneuleista vetää neuletta enemmän kasaan ja vastaavasti sileät neuleet eivät vedä kasaan ollenkaan. Joten kaikki ruudut eivät näytä neliöiltä. Yritin myös katsoa, että neuleet jotka vetää enemmän kasaan eivät olisi vierekkäin vaan kulmittain. Näin se tasapainottaa vähän ruutujen kokoeroa ja peitto pysyi suhtkoht samanlevyisenä ja korkuisena koko ajan.


Aika iso työ tällaisen peiton teossa on, mutta kyllä lopputulos on sen kaiken arvoinen. Tein tämän kesäkuun aikana. Loppuajasta peitto lämmittää jo aika paljon jalkoja, kuten varmasti jokainen torkkupeittojen tekijä tietää. Kesäkuu oli kuitenkin niin kylmä, että ei tullut liian kuuma tätä tehdessä, vaan peitto lämmitti ihanasti kylminä päivinä 😀Pitihän se myös testata, miten peiton alle sopii. Ja hyvin sopi, nimittäin peiton koko on 135cm X 180cm.  Näitä kuvia ottaessa tuli sitten kuuma, ko oli just hellepäivä. Ihanasti peitto lämmittää sitten kylminä talvi-iltoina.


Olin ostanut tähän langat jo tammikuussa, kun lankamaailmassa oli Ville-lanka tarjouksessa. Myöhemmin sitten tuli ilmi, että kyseinen erä oli virhellinen, koska siinä oli polyamidin tilalla akryyli. Sukkiahan tuosta langasta ei voi tehä, koska eivät tule kestämään. Mutta torkkupeittoon on tosi sopiva lanka, koska tuon virheen vuoksi on pehmeämpää.


Torkkupeitto
lanka: ville (811) 1550g
puikot: 4
Kesälomakin ois nyt sitten pidetty ja töihin pitäisi palata. Saa nähä miten sitä saa taas arkirytmistä kiinni, varsinkin aamuheräämiset. Lomalla kun tahtoo tuo rytmi mennä vähän sekaisin.

4 kommenttia:

 1. Upea peitto! Lämmittää kummitytärtäsi pitkään. Iso urakkahan torkkupeiton teossa on, ensin suunnittelussa ja sitten sen toteutuksessa. Minä olen nyt kutonut torkkupeittoa pari viikkoa ainoana käsityönä enkä ole vielä päässyt puoleen väliin. Mutta onneksi on aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Matleena. Mukava on antaa jotain itsetehtyä lahjaksi. Aikaahan nuiden tekeminen kyllä vie

   Poista
 2. Kaunis peitto ja ihana lahja. Minäkin kävin tänään ostamassa Villeä ja Vilmaa kohta alkavaa Kalevala CAL -peittoprojektia varten. En löytänyt suunnittelemiani värejä, joten teen yksivärisen peiton, luonnonvalkoisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna. Mullakin oottaa langat tuolla kalevala cal-peittoa varten. Tilasin metsä-paketin :-)

   Poista